Европейската централна банка излезе с доклад, в който прогнозира инфлацията да

...
Европейската централна банка излезе с доклад, в който прогнозира инфлацията да
Коментари Харесай

ЕЦБ: Прогнозираме инфлацията да остане много висока за дълъг период от време

Европейската централна банка излезе с отчет, в който прогнозира инфлацията да остане доста висока за прекомерно нескончаем интервал от време.
Прочетете още
Именно заради тази причина на съвещанието си през март Управителният съвет реши да увеличи трите съществени лихвени проценти на ЕЦБ с по 50 базисни точки в сходство с решението си да подсигурява своевременното връщане на инфлацията към средносрочно целево ниво от 2%.

ЕЦБ регистрира, че инфлацията в еврозоната през февруари се е намалила до 8,5%, само че това не касае храната. Забавянето ù се дължи на нов внезапен спад в енергийните цени. Инфлацията при цените на храните се увеличи в допълнение до 15% , като предходното повишаване на разноските за сила и за други първични материали за производството на храни към момента се отразява върху потребителските цени.

Рисковете за по-висока инфлация включват съществуващия верижен напън, който в кратковременен проект към момента може да тласне цените на дребно още по-нагоре от предстоящото. По-високо от плануваното нарастване на заплатите и нормата на облагата, също основават условиоя за повишане на инфлацията. Освен това, по-силно от предстоящото възобновяване на стопанската система на Китай би дало нов подтик за повишение на цените на суровините и на външното търсене.

 

Все отново има и благоприятни условия за понижаване на инфлацията. Пример за това са спадащите енергийни цени, които биха могли да провокират понижаване на натиска от страна на базисната инфлация и заплатите. Отслабването на търсенето, в това число заради по-голямо закъснение на банковото кредитиране или по-силно от плануваното предаване на паричната политика, също би асъдействало за по-нисък ценови напън от плануваното, изключително в средносрочен проект.

 

По последни данни Управителният съвет на ЕЦБ има подготвеност да внесе корекции във всички свои принадлежности в границите на мандата си, с цел да обезпечи връщането на инфлацията към целевото ниво от 2% в средносрочен проект и да резервира гладкото действие на предавателния механизъм на паричната политика.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР